
مناسب ترین رژیم غذایی دیابت شامل کدام مواد غذایی است؟
رژیم غذایی دیابت
هدف اصلی از انتخاب یک رژیم غذایی مناسب برای دیابت، مدیریت سطح قند خون و درمان خانگی دیابت یا پیشگیری از عوارض خطرناک آن است. یک وعده غذایی سالم و مغذی که حاوی تمامی منابع مفید و ضروری برای بدن است، اصلیترین کلید یک رژیم غذایی مخصوص بیماران دیابتی است. در یک رژیم غذایی مخصوص بیماران دیابتی لازم نیست غذاها بیمزه یا بیشازحد محدود باشند. میتوان با حفظ تعادل، از غذا خوردن لذت برد.
علاوه بر این، باید در برنامه غذایی، مصرف غذاهایی که به پیشگیری از عوارض دیابت مانند بیماریهای قلبی یا فشار خون بالا کمک میکنند، گنجانده شود. رژیم غذایی دیابت باید حتما حاوی پروتئین بالا، میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل و قند کمتری باشد. برای مثال معمولا به افراد دیابتی توصیه میشود تا ماهیهای کمچرب و ترکیباتی با قند پایین مانند آووکادو را در رژیم غذاییشان جای دهند.
مهمترین موضوع در خصوص انتخاب رژیم غذایی برای بیماری دیابت این است که هیچ دستورالعمل سختگیرانه و مشخصی وجود ندارد و تمامی رژیمهای پیشنهادی، باید بر اساس سن و شرایط سلامتی بیماران انتخاب شوند.
رژیم دیابت صرفا به معنای خوردن سالمترین غذاها در مقادیر متوسط و پایبندی به وعدههای غذایی منظم است. این یک برنامه غذایی سالم است که به طور طبیعی سرشار از مواد مغذی است و چربی و کالری کمی دارد.
به نقل از سایت mayoclinic
۱. رژیم غذایی مناسب برای دیابت نوع یک
برای افراد مبتلا به دیابت نوع یک، مصرف هیچ غذای خاصی ممنوع نیست اما باید از خوردن مواد غذایی که قند خون را به سرعت افزایش میدهند، پرهیز کنند. در کل داشتن یک رژیم سالم و متعادل برای همه افراد، از جمله مبتلایان به دیابت نوع یک ضروری است. رژیمهای غذایی کم کربوهیدرات با محدود کردن میزان قندهای غیرضروری و افزایش مصرف پروتئینها و چربیهای سالم، میتواند مانع از کم و زیادشدن زیاد قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک شوند.
نمونه رژیم مناسب دیابت نوع ۱ شامل موارد زیر است:
- افزایش مصرف میوهها و سبزیجات به عنوان میانوعده
- مصرف غلات کامل و حبوبات برای شام یا ناهار
- گوشت بدون چربی مانند ماهی سالمون یا گوشت مرغ به عنوان ناهار و شام برای تامین میزان کافی پروتئین
- مصرف لبنیات کمچرب و تخممرغ برای صبحانه
- کاهش مصرف شیرینی و آبمیوهها
۲. رژیم غذایی دیابت نوع دو
افراد مبتلا به دیابت نوع دو بیشتر به مقاومت به انسولین دچار هستند بنابراین باید بیشتر به رژیم غذایی خود اهمیت بدهند و مصرف قند و چربی را مدیریت کنند. افزایش مصرف فیبر و جایگزینکردن چربیهای سالم میتواند به این افراد کمک کند تا علاوه بر کنترل قند خون، از سلامت قلب و عروقشان هم حمایت کنند.
نمونه رژیم مناسب دیابت نوع ۲ شامل موارد زیر است:
- تخممرغ آبپز با گوجه فرنگی
- مصرف مغزیجات مانند بادام یا گردو
- مرغ گریل شده با سبزیجات بخارپز
- ماست یونانی کمچرب
- ماهی سالمون پخته
۳. رژیم غذایی مناسب دیابت بارداری
رژیم غذایی زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری باید حاوی مواد مغذی ضروری برای مادر و جنین باشد و تحت نظر پزشک متخصص تنظیم شود. افراد مبتلا به دیابت بارداری همزمان با کنترل قند خون، نباید اجازه دهند که گلوکز خون آنها از یک حد نرمال پایینتر بیاید.
به همین دلیل مهم است که برنامه رژیم دیابت در دوران بارداری، حتما توسط پزشک ارائه شود تا علاوه بر کنترل قند خون، مواد غذایی ضروری مورد نیاز بدن در طول بارداری هم تامین شود. کنترل دقیق قند خون برای جلوگیری از عوارض بارداری بسیار مهم است.
نمونه رژیم دیابت بارداری شامل موارد زیر است:
- یک فنجان جو دوسر با شیر کمچرب و یک عدد سیب
- یک تکه پنیر کمچرب با چند عدد بادام
- سالاد مرغ با سبزیجات مختلف و روغن زیتون
- یک عدد گلابی یا میوه کم قند
۴. رژیم غذایی پیش دیابت
پیشدیابت به معنای افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ است و اصلاح رژیم غذایی کمک زیادی به کمتر شدن خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ میکند. درواقع پیشدیابت نیاز به تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی برای جلوگیری از پیشرفت به دیابت نوع ۲ دارد.
در یک رژیم غذایی پیش دیابت، باید مواد قندی اضافی را از برنامه غذایی حذف کرد. موادی مانند آبنبات و شکلات، دسر و شیرینیها و انواع شربتها جزو این ترکیبات هستند. همچنین باید مصرف کربوهیدراتهای بد مانند نان سفید یا برنج سفید را محدود کرد و به جای آنها از کربوهیدراتهای خوب مانند برنج قهوهای و حبوبات استفاده کرد. سایر موارد، رعایت اصول یک تغذیه سالم و مغذی است که شامل میوهها و سبزیجات تازه و منابعی با پروتئین بالا است.
۵. رژیم غذایی برای دیابت بی مزه
در دیابت بیمزه، علاوه بر کنترل قند خون، نیاز به مصرف مایعات به ویژه آب دارید. بیماری دیابت بیمزه روی تعادل مایعات بدن تأثیر میگذارد و افزایش مصرف مایعات برای جلوگیری از دهیدراتاسیون ضروری است. رژیم مناسب دیابت برای کسانی که دیابت بی مزه دارند، باید سدیم بسیار کمی داشتهباشد تا به تعادل الکترولیت بدن، کنترل دیابت و فشارخون کمک کند.
رژیم غذایی نامناسب برای دیابت
افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف قندهای ساده و مواد غذایی فرآوریشده با مقادیر زیاد چربیهای اشباع و ترانس خودداری کنند. مواد غذایی فرآوریشده و چربیهای ناسالم میتوانند باعث افزایش قند خون و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شوند:
- غذاهای پرچرب و فست فود
- نشاستههای ساده (مثل نان سفید و برنج سفید)
- نوشیدنیهای الکلی
- قندهای ساده و نوشیدنیهای شیرین
نکات مهم درباره بهبود رژیم دیابت
اگر به دنبال انتخاب یک رژیم غذایی سالم و مغذی برای بهبود سلامت بیماری دیابت هستید، حتما به نکات زیر توجه کنید:
- سعی کنید برای شروع با رژیمهای غذایی که با آنها راحتترید شروع کنید
- لازم نیست تمام مواد غذایی را از برنامه غذاییتان حذف کنید
- مراقبت اندازه و کالری دریافتی باشید و سعی کنید آن را متناسب با وزن و میزان فعالیت بدنیتان تنظیم کنید
- رژیمهای غذایی توصیه شده توسط متخصص تغذیه یا پزشک را دنبال کنید
- قند خون و سایر فاکتورهای سلامتی را به طور مرتب اندازهگیری کرده و کنترل کنید
- داشتن فعالیت بدنی نقش مهمی در میزان اثربخشی رژیم غذایی مناسب دیابت دارد
در کنار داشتن رژیم دیابتی، شما باید همیشه مراقب قند خون خود باشید. گاهی اوقات یک رژیم غذایی برای برخی از افراد دیابتی مناسب نیست و ممکن است قند خون آنها همچنان بالا باشد؛ بنابراین با پیگیری منظم قند خون میتوانید مطمئن شوید که رژیم غذایی حال حاضر شما، به اندازه کافی موثر و مناسب است.
منبع پست
- فروردین 31, 1404
- 11 بازدید