کمر درد در دوران بارداری

کمر درد در دوران بارداری

کمر درد در بارداری موضوعی شایع است که تغییرات در بدن اغلب در آن نقش دارند. شما در طول دوران بارداری وزن اضافه می‌کنید، مرکز ثقل بدنتان تغییر می‌کند، عضلات ناحیه معده که از ستون فقرات حمایت می‌کنند کشیده و ضعیف می‌شوند و همچنین هورمون‌ها نوارهای همبند بافتی به نام رباط‌ها را در مفاصل لگن شل می‌کنند. این‌ها برخی از رایج‌ترین علل کمردرد در بارداری هستند. با این حال، اغلب اوقات می‌توان از کمر درد حاملگی پیشگیری کرد یا آن را تسکین و کاهش داد. در این پست به تمامی این موارد پرداخته‌ایم تا شما را با این مشکل رایج و راه پیشگیری و درمان آن آشنا کنیم. 

کمر درد در بارداری چیست؟

در دوران بارداری، رباط‌های بدن شما به طور طبیعی نرم‌تر شده تا بدن را برای زایمان آماده کنند. این موضوع می‌تواند به مفاصل کمر و لگن فشار وارد کند و باعث بروز کمردرد شود.

در این بین یکی از نگران کننده‌ترین علت درد کمر در دوران بارداری، زایمان زودرس است. مادران باردار باید مراقب دردی که جدید و دوره‌ای است باشند. چرا که این درد می‌تواند نشانه انقباضات رحمی باشد. اگر درد کمر همراه با خونریزی واژینال یا هر تغییری در ترشحات واژن باشد هم می‌تواند نشان‌دهنده مشکل جفت یا پارگی زودرس آب باشد. همه این موارد نیاز به اقدامات فوری و بررسی پزشک دارند.

در بارداری کدام قسمت کمر درد میگیره؟


درد کمر در دوران بارداری به طور کلی در مرکز کمر قرار دارد و ممکن است همزمان با دردی باشد که در ساق پا می‌پیچد. درد لگن خلفی (در پشت لگن) چهار برابر بیشتر از درد کمر در بارداری است.

یکی از مشکلات دوران بارداری ایجاد کمردرد است. برخی از رایج‌ترین علل کمر درد بارداری، زایمان زودرس و پارگی کیسه آب و مشکل جفت است. اما این‌ها تمام دلایل کمر درد در دوران حاملگی نیستند.

علت کمر درد در بارداری در ماه اول
کمر درد در اوایل بارداری به دلیل تغییرات هورمونی به‌ویژه با پروژسترون و ریلکسین است.

دلیل کمر درد در بارداری در سه ماه اول بارداری
بی‌ثباتی ستون فقرات کمری و لگن در این‌ دوران معمولاً منجر به کمر درد می‌شود. افزایش انحنای کمر باعث فشار بیش از حد روی مفاصل کمر، عضلات، رباط‌ها و دیسک‌ها می‌شود.

 

دلیل کمر درد در بارداری در سه ماه دوم و سوم بارداری

کمر درد در دوران بارداری دلایل زیادی دارد که در ادامه هر کدام را توضیح داده‌ایم:

  • عصبی سیاتیک: سیاتیک اغلب در سه ماهه سوم بارداری ایجاد می‌شود، اگرچه که ممکن است در هر مرحله از بارداری رخ دهد. همانطور که جنین رشد می‌کند، وزن اضافی بر مفاصل و ماهیچه‌های ناپایدار فشار آورده و باعث بروز درد در ناحیه کمر می‌شود. دردی که نسبتا رایج هست.
  • عضلات شکم: ممکن است جنین به دو عضلات شکم فشار وارد کند. این عضلات معمولا به هم متصل هستند و این فشار اضافی ممکن است باعث جدا شدن آن‌ها شود. برخی از این عضلات در نگه داشتن ستون فقرات نقش دارند و به همین خاطر فشار روی آن‌ها منجر به کمر درد یا آسیب رسیدن به مادر می‌شود.
  • بیرون زدگی دیسک کمر: رشد جنین و تغییر فرم بدن منجر به بیرون زدگی دیسک کمر در دوران بارداری و در نتیجه هم بروز کمر درد می‌شود.
  • اضافه وزن: در طول بارداری سالم، زنان معمولاً چیزی حدود ۱۲.۵ تا ۱۷.۵ کیلوگرم وزن اضافه می‌کنند و ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند. تحمل کردنی که منجر به کمردرد خواهد شد.
  • تغییرات ظاهری بدن و به عقب خم شدن کمر: با بزرگ شدن جنین، قوس و فشار روی کمر هم بیشتر می‌شود. قوس ایجاد شده در ناحیه کمر باعث بروز درد در این نقطه می‌شود.
  • عفونت ادراری: عفونت ادراری با احساس مداوم ادرار، فشار به لگن و درد کمر همراه است. به همین خاطر مادران بارداری که دچار عفونت می‌شوند درد زیادی در ناحیه کمر خواهند داشت.

درمان کمر درد در بارداری

برای درمان کمر درد در حاملگی موارد زیر را رعایت کنید:

۱. ورزش 

تقویت عضلات شکم، عضلات پشت، کف لگن، عضلات باسن و ران می‌تواند به طور موثر به پیشگیری و کاهش کمردرد کمک کند. به همین خاطر توصیه می‌شود تمرینات ورزشی تقویتی به صورت آهسته و کنترل شده برای تسکین درد کمر در دوران بارداری انجام شود.

۲. پیاده روی

فعالیت بدنی منظم می‌تواند کمردرد را در دوران بارداری تسکین دهد. بهتر است که به فعالیت‌های بدنی که قبل از بارداری انجام می‌دادید ادامه دهید؛ تمریناتی شامل پیاده روی، دویدن یا ورزش در آب.

۳. اصلاح وضعیت بدن

همانطور که کودک رشد می‌کند، مرکز ثقل بدن به سمت جلو در حرکت است. ممکن است برای جلوگیری از این اتفاق، بدن خود را به عقب خم کنید اما خم شدن به پشت می‌تواند عضلات کمر را تحت فشار قرار دهد. کشیدگی عضلات می‌تواند باعث کمردرد در دوران بارداری شود.

این نکات را برای اصلاح وضعیت بدن خود در دوران بارداری در ذهن داشته باشید:

  • صاف و محکم بایستید.
  • سینه خود را بالا نگه دارید.
  • شانه‌های خود را به عقب نگه دارید.
  • زانوهای خود را کمی خم نگه دارید.
  • هنگامی که می‌ایستید، برای ایجاد تعادل، از یک پایه راحت و پهن استفاده کنید. اگر مجبورید برای مدت طولانی بایستید، یک پای خود را روی یک چهارپایه پایین قرار دهید. این کار باعث کاهش فشار روی کمر می‌شود.
  • برای نشستن نوعی از صندلی‌ را انتخاب کنید که پشت شما را حفظ کرده و ثابت نگه دارد. می‌توانید از یک بالش کوچک در پشت کمر خود هم استفاده کنید. 

    ۴. استفاده از کمپرس سرد یا گرم

    استفاده از  یک کیسه یا کمپرس آب گرم یا سرد می‌تواند درد عضلات کمر شما را کاهش و تسکین دهد. هنگام استفاده از بطری آب گرم آن را درون یک حوله بپیچید تا احتمال سوختگی کاهش یابد.

    ۵. طب سوزنی

    برخی تحقیقات نشان می‌دهد که طب سوزنی کمردرد دوران بارداری را تسکین می‌دهد.

    ۶. ماساژ

    اگر چه ثابت نشده که ماساژ برای مدت طولانی کمر درد را کاهش دهد، اما ممکن است به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید.

    ۷. مسکن

    پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن را برای تسکین کمر درد شما در دوران بارداری تجویز کند.

پیشگیری از کمر درد بارداری

چندین راه موثر برای جلوگیری از کمر درد در دوران بارداری وجود دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تقویت عضلات پشت با تمرینات مناسب بارداری
  • حفظ وزن مناسب در طول بارداری
  • انجام ورزش‌های ملایم به طور منظم و زیر نظر پزشک
  • پوشیدن کفش‌های صاف یا با پاشنه کم و یا قوس دار
  • اجتناب از ایستادن طولانی مدت
  • اجتناب از وزنه زدن زیاد
  • تمرین تکنیک‌های مناسب بلند کردن با چمباتمه زدن و استفاده از پاها به جای پشت
  • تمرین وضعیت بدنی خوب
  • اجتناب از خوابیدن روی شکم (برای این منظور میتوانید از بالش های بارداری استفاده کنید.)
    منبع مقاله 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + نوزده =

جستجو در سایت

سبد خرید

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!