علائم کمردرد و روش های درمان آن
علائم کمر درد چیست ؟ چگونه آن را درمان کنیم ؟
تقریبا همه انسانها در طول زندگی خود کم و بیش کمردرد را تجربه خواهند کرد. کمر به قسمتی در پشت شکم از قفسه سینه تا لگن خاصره اطلاق میشود و گاهی نیز منظور ناحیه کمر یا مهرههای کمر است. کمردرد از عمده دلایلیست که میتواند موجب از دست دادن شغل گردد. معمولا کمردرد خود به خود رفع میشود و به طور عادی در نتیجهی آسیبهای عضلانی نمایان میشود. روشهای درمانی متعددی برای کمردرد وجود دارد.
-
علائم کمردرد :
علائم کمردرد، از دردهای ناگهانی شدید و حاد تا گرفتگی و تیرکشیدنهای دائم متغییر است. درد ممکن است ممتد یا متناوب و موضعی باشد.
کمردردهای حاد بلافاصله پس از آسیب به کمر پدیدار میشوند. دردهای مزمن به دردهایی اطلاق میشود که بیش از ۳ ماه به طول انجامد. در صورتی که کمردرد شما بیش از ۷۲ ساعت ادامه یافت، به پزشک مراجعه نمائید.
-
علائمی که به مراقبتهای فوری نیاز دارند :
کمردردهایی که در پی آسیب بوجود میآیند باید از سوی یک متخصص مورد معاینه قرار گیرد. علائم هشداردهندهی آسیبهای جدیتر عبارتند از درد همراه سرفه یا ادرار، بیاختیاری روده یا مجاری ادرار، پیدایش ضعف در پاها و تب. این علائمِ مضاعف به طور قطع مستلزم معاینات پزشکی میباشند.
-
جنس درد کمرتان ناشی از فشارهای عضلانیست یا دردهای سیاتیکی؟
کمردردهایی که پس از ورزشهای بیش ازحد یا بلند کردن وزنههای سنگین پدیدار میشوند از جنس فشارهای عضلانیست. اما، گهگاه این فعالیتها موجب آسیب و پارگی یا جابهجایی دیسک کمر میشود. هنگامی که جابهجایی دیسک به عصب سیاتیک صدمه بزند، دردی پدیدار میشود که پشت و کفل تا پاها را تحت شعاع قرار میدهد. جنس این درد از نوع سیاتیکی است.
-
عوامل ابتلا به کمردرد :
شغل شما : شغلی که مستلزم کشیدن، بلند کردن اجسام و یا چرخش کمر باشد، میتواند منجر به آسیب و درد کمر گردد. حتی نشستنهای طولانی مدت در وضعیت نامناسب از عوامل ایجاد کمر درد محسوب میشوند.
کیف شما : حمل کیف، کیف دستی یا ساک دستی مملو از وسایل میتواند فشار زیادی به کمر وارد نماید. در صورتی که مجبور به حمل وسایل سنگین هستید، از یک کیف چرخدار استفاده کنید.
تمرینات بدنی شدید : برخی از تمرینات ورزشی میتوانند موجب آسیب به عضلات کمر شده و در نهایت منجر به کمردرد شوند. این کمردرد بویژه در کسانی که ورزششان نه در طول هفته بلکه محدود به آخر هفته است شایع میباشد.
وضعیت نشستن و ایستادن شما : هنگامی که قائم ایستادهاید و پشتتان در حالت خمیده نیست، کمر نقش مطلوبترین تکیهگاه را برای بدن ایفا میکند. داشتن تکیهگاهی مناسب در حین نشستن در حالتی که کمر و شانهها بتوانند به آن کاملا بچسبد ( پیشنهاد ما به شما پشتی های طبی باراد می باشد )و حتی جایگاهی برای استراحت پاها میتواند از بروز کمردرد پیشگیری نماید. تعادل کامل پاها هنگام ایستادن، خطر گسترش کمردرد را هنگامی که سرپا هستید به حداقل میرساند.
جابهجایی دیسک : مهرهها یا ساختار استخوانی ستون فقرات مجهز به تشکچههای بادی هستند که بین دیسکهای ژل مانند قرار گرفتهاند. این دیسکها با افزایش سن تحلیل رفته و در نتیجه بسیار آسیپپذیر میشوند. هنگامی که یک دیسک پاره شود، به دیسک فتقدار (شرایطی که یک عضو نقش محافظ خود را از دست داده و به عضوی که باید آن را دربر گیرد فشار وارد آورد) بدل میگردد که میتواند موجب دردی شدید گردد.
-
مشکلات مزمن ستون فقرات :
از جمله مشکلاتی که میتوانند منجر به کمردردهای مزمن شوند عبارتند از انقباضات ستون فقرات، التهاب مهرههای ستون فقرات و سندرم فیبرومالژیا. انقباضات ستون فقرات به مفهوم تنگ شدن مجرای طبیعی ستون فقرات که رشتهی نخاعی از آن میگذرد، میباشد. تورم مزمنِ مهرههای ستون فقرات، التهاب ستون فقرات خوانده میشود. سندرم فیبرومالژیا نوعی اختلال عضلانیست که به صورت دردهای عضلانی مزمن و شدید نمایان میشود.
-
تشخیص کمردرد :
تشریحِ درد کمرتان برای پزشک از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا منجر به تشخیص صحیح بیماریاتان خواهد شد. اطلاعاتی مبنی بر زمان آغاز کمردرد، نقطهی شروع درد کمر، نحوهی آغاز کمردرد پس از انجام چه فعالیتی بوده، علائم مربوط به آن و هر مشکل پزشکی مزمن دیگر، میتواند بسیار کمک کننده باشد. از جمله ابزارهای دیگری که پزشکان برای ارزیابی شدت و ضعف مشکل شما پیشنهاد میکنند عبارتند از اشعهی ایکس، سیتیاسکن و ام آرآی.
-
چه کسانی در خطر ابتلا کمردرد قرار دارند؟
اغلب مواقع افراد در دههی سی یا چهل از زندگی خود برای نخستین بار با مشکل کمردرد مواجه میشوند. خطر تشدید کمردرد با افزایش سن بیشتر میشود. همچنین کمردرد ممکن است ناشی از کار سنگین، وزن زیاد و عدم فعالیت باشد.
روش های درمان :
-
درمان خانگی کمردرد :
کمردردهای شدید ناشی از فشارهای عضلانی خود به خود برطرف میشوند. با این وجود، درمانهای خانگی که میتوانند تسکین دهنده باشند عبارتند از استحمام با آب گرم و استفاده از کیسهی آب گرم.
-
دستکاری ستون فقرات :
دستکاری ستون فقرات توسط پزشکانِ فن ماساژ ستون فقرات و متخصص ماساژِ استخوان مفاصل برای درمان کمردرد در بیمارانی خاص مورد استفاده قرار میگیرد. دستکاری ستون فقرات با فشارهای دست بر نقاطی از کمر صورت میپذیرد تا عضلات آسیبدیده تسکین یابد و از شدت درد کاسته شود.
-
ماساژ درمانی :
مطالعات نشان میدهد که درمان با ماساژ به تسکین کمردردهای مزمن کمک مینماید. ماساژ درمانی فرد را برای انجام فعالیتهای معمولِ روزانه احیا میکند و از شدت درد میکاهد.
-
طب سوزنی :
گرچه نتایج حاصل از مطالعات علمی در باب بهبود کمردرد با طب سوزنی متفاوت است، این روش اغلب برای افرادی استفاده میشود که درمانهای سنتی تاثیری در بهبودشان نداشته و فقط برای افرادی خاص میتواند موثر باشد.
-
داروهای خوراکی :
برای تسکین کمردرد میتوان بدون تجویز پزشک داروهایی را از داروخانه دریافت کرد، این داروها عبارتند از استامینوفن(تایلنول) و ناپروکسن(ادویل) . پمادهای مسکن نیز بیتاثیر نیستند. گاهی برای بهبودهای دردهای شدیدتر میتوان از داروهای تجویزی بهره برد.
البته مطالعات جدید ادعا میکنند، استامینوفن تاثیری در بهبود کمردرد ندارد!
چهارشنبه، ۲۳ جولای،۲۰۱۴ … بر اساس مطالعات اخیر در استرالیا ” اگرچه استفاده از استامینوفن با نام تجاری تاینلول به عنوان مسکن از سوی پزشکان توصیه میشود، اما این دارو تاثیری در درمان کمردرد ندارد.
-
داروهای تزریقی :
تزریق داروهای خاصی از جمله شلکنندههای عضلانی یا داروهای که موجب ترشح کورتیزون میشوند، میتوانند در بهبود انواع خاصی از کمردرد موثر واقع شوند.
-
جراحی :
در مواردی که کمردردهای مزمن عملکرد روزانه شخص را مختل نماید و درمانهای دیگر( دارویی و تزریقی) موفقیتآمیز نباشد، جراحی ممکن است موثر واقع شود.
گرچه عمل جراحی بر حسب مشکلات افراد متنوع است اما این تنوع تنها شامل برداشتن استخوان و نسوج اطراف نخاع، رفع دیسک و پیوند( چفت کردن با پیچ) مهرهها میشود.
-
درمان فیزیکی :
روشهای توانبخشی نه تنها در التیام درد بلکه در کاهش خطر آسیبهای مجدد به کمر کمک شایانی میکند. درمانهای فیزیکی هدایت شده با انجام حرکات کششی، تقویت عضلات و ورزشهای سبک برای حصول نتایج بهینه در کوتاه مدت و طولانی مدت استفاده میشود.
-
تقویت کمر :
ورزشهایی مبنی بر کشش مفاصل به سمت جلو وعقب از متعارفترین حرکاتی هستند که در پیشگیری از ابتلا به کمردرد موثرند. پیش از هرگونه اقدام حتماْ با پزشک خود مشورت نمائید.
-
پیشگیری از کمردرد :
از جمله گامهای موثر در کاهش خطر ابتلا به کمردرد در راستای افزایش سن، میتوان به انجام فعالیتهای ورزشی منظم (و نه نامنظم)، حفظ تناسب اندام و وزن، بلندکردن اجسام با خم کردن پاها و نه خم کردن کمر و بهبود وضعیت و جایگاه نشستن اشاره نمود. همچنین برای بهبود در وضعیت نشستن می توانید از پشتی ها و زیر نشیمن های طبی نیز استفاده کنید .
منبع مقاله
پاستور استور عرضه کننده تجهیزات پزشکی و محصولات طبی به سراسر کشور
- دی 9, 1402
- 216 بازدید