10 نکته مهم در مورد قندخون که تاکنون نمی دانستید!
10 نکته مهم در مورد قندخون که تاکنون نمی دانستید!
مسلمأ شما نام قندخون را بارها شنیده و آشنایی مختصری نیز با آن دارید، اما باید بدانید که مفهومی بسیار فراتر از آنچه شنیده اید، درون خود جای داده است.
با ما در این مقاله همراه باشید تا همراه با شناخت بیشتر قندخون به بررسی اهمیت آن در بدن بپردازیم.
1 . مفهوم واقعی قندخون چیست؟
مفهوم واقعی قندخون (BLOOD GLUCOSE LEVEL) میزان گلوکز موجود در خون انسان یا حیوان می باشد.
بدن انسان قادر است تا از طریق عمل “هموستاز” میزان قندخون را کنترل کند.
2 . بدن انسان با قندخون چه می کند؟
حجم بالایی از غذایی که در طول روز دریافت می کنیم تبدیل به گلوکز می شود. در واقع این نوع قندخون (گلوکز) واحد تامین انرژی و منبع اصلی سوخت و ساز در بدن انسان است.
3 . کاهش یا افزایش قندخون یعنی چه؟
نکته بسیار مهم این است که میزان قندخون همیشه باید در حد طبیعی باشد تا مشکل و بیماری برای انسان ایجاد نکند.
هیپوگلیسمی (هایپوگلیسمی) : HYPOGLYCEMIA
بیماری است که به علت کاهش قندخون، از استاندارد متعارف و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی، ایجاد می گردد. ابتلا به این بیماری با توجه به سن و جنسیت متفاوت خواهد بود. در این حالت، فرد ممکن است تحریکپذیر، عصبی، سست وگیج شود. در صورتیکه قندخون خیلی پایین بیاید، غش کردن رخ می دهد.
هیپرگلیسمی (هایپرگلیسمی) : HYPERGLYCEMIA
بیماری است که به علت افزایش قندخون، از استاندارد متعارف و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی، ایجاد می گردد. ابتلا به این بیماری با توجه به سن و جنسیت متفاوت خواهد بود. نوع حاد این بیماری دیابت نامیده می شود.
اصطلاح بالا بودن قند، به این معنی است که بدن نتوانسته گلوکوز یا همان قندخون را به درستی مصرف کند.
خطرات افزایش قندخون بسیار جدی هستند. اختلال در کارکرد عضو های حیاتی بدن از جمله قلب، مغز، چشم، کلیهها و…
4 . هورمونی به نام انسولین
انسولین سوخت موردنیاز سلول های بدن است!
انسولین هورمونی بسیار مفید و حیاتی برای بقاء انسان است .
به این دلیل که بعد از هضم و جذب غذا، گلوکز به جریان خون وارد میشود، جایی که توسط سلولهای مختلف برای رشد و انرژی استفاده میشوند. برای آنکه گلوکز وارد سلولها بشود باید انسولین وجود داشته باشد. انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده یا همان پانکراس تولید میشود. زمانی که غذا میخوریم، لوزالمعده به طور خودکار میزان مناسب انسولین را تولید میکند، که قند را از خون به داخل سلولها حرکت میدهد.
5 . دیابت، بیماری زندگی مدرن
بیماری قندخون یعنی اختلال در سوخت و ساز قند در بدن
بیماری دیابت زمانی ایجاد میشود که پانکراس انسان نمیتواند مقدار هورمون لازم برای مصرف گلوکز را بسازد یا اینکه این هورمون نمیتواند در بدن آنطور که باید عمل کند.
اسم این هورمون انسولین است.
اگر عملکرد انسولین و چرخه سوزاندن و مصرف انسولین در بدن نامناسب باشد قندخون میتواند از کنترل خارج شود و همین حالت باعث بروز ایجاد علائم و بیماری قندخون یا دیابت میشود.
به معنای ساده تر :
در این نوع بیماری، قندخون از حد طبیعی خود بالاتر یا پایین تر رفته و در نهایت علائم شاخص دیابت بروز می کند. علائمی همچون : زیاده روی در خوردن، آشامیدن، افزایش میزان ادرار و …
6 . چند نوع دیابت شناخته شده اند؟
دیابت نوع ۱ یا دیابت نوجوانان، که نوعی بیماری خودایمنی است.
این نوع دیابت در نتیجه تخریب نابجای سلولهای مولد انسولین توسط دستگاه ایمنی بدن رخ میدهد.
دیابت نوع ۲ یا دیابت بزرگسالان، معمولا در میانسالی بروز میکند .
دیابت از نوع 2، زمینه ارثی در ایجاد آن بسیار دخیل است.
این نوع دیابت به علت مقاومت پیدا کردن سلولهای بدن به انسولین رخ میدهد. در این بیماری لوزالمعده ، انسولین تولید میکند، اما این مقدار آنقدر کافی نیست که سطح قندخون، یا گلوکز را در حد عادی حفظ کند. یک عامل مهم در ایجاد مقاومت به انسولین و بالا رفتن قندخون، در این بیماران چاقی می باشد .
نوع سوم بیماری قندخون ، دیابت بارداری می باشد.
این نوع دیابت، شرایطی موقتی در هنگام بارداری است.
دیابت بارداری تقریبا ۲تا۴ درصد زنان باردار را درگیر می کند.
7 . چرا باید قندخون را کنترل کرد؟
شاید تاکنون بارها از خود پرسیده باشید چرا کنترل قندخون مهم است؟!
فرآیند کنترل و نظارت بر قندخون که در اصطلاح پزشکی آنرا (CGM) می نامند، با اطلاعات مفیدی که در اختیار فرد قرار می دهد کمک شایانی به پیشگیری و کنترل دیابت خواهد کرد.
مطمئنأ بارها شنیده اید که بیماران دیابتی، روزانه با چالش کنترل قندخون خود مواجه هستند. افراد مبتلا به دیابت نوع ( 1 و 2 ) توسط اندازه گیری قندخون خود می توانند، نسبت به تنظیم مقدار دارو (انسولین)، غذا و فعالیت فیزیکی خود اقدام نمایند. بنابراین استفاده از دستگاهی جهت نظارت مداوم بر قندخون منافع بسیاری برای بیماران دیابتی در پی دارد.
8 . چند نوع آزمایش قندخون داریم؟
قندخون ناشتا (FBS : FASTING BLOOD SUGAR)
این آزمایش قندخون را در حالی اندازه گیری می کند که شما حداقل حدود ۸ ساعت ناشتا بوده اید.
این اولین آزمایشی است که برای تشخیص دیابت استفاده می شود.
قندخون (۲) ساعت بعد از صبحانه (TWO HOUR POSTPRANDIAL BLOOD SUGAR)
این آزمایش قندخون را (۲) ساعت بعد از شروع صبحانه اندازه گیری می کند. این آزمایش برای تشخیص دیابت استفاده نمی شود.
قندخون تصادفی (RBS : RANDOM BLOOD SUGAR)
این آزمایش قندخون، را بدون در نظر گرفتن اینکه شما چه موقعی غذا خورده اید، اندازه گیری می کند. چندین بررسی تصادفی ممکن است در طول روز انجام بشود. اندازه گیری تصادفی قند مفید می باشد، چون میزان قندخون در افراد سالم در طول روز تغییر زیادی نمی کند. اگر قندخون، در طول روز تغییر زیادی داشته باشد، ممکن است مشکلی در بدن وجود داشته باشد.
این آزمایش، آزمایش قندخون اتفاقی (CASUAL BLOOD GLAUCOSE)نیز نامیده می شود.
آزمایش تحمل گلوکز دهانی (ORAL GLAUCOSE TOLERANCE TEST)
این آزمایش قندخون، جهت تشخیص مرحله پیش دیابت و مرحله دیابت استفاده می شود. از این آزمایش بیشتر برای تشخیص دیابت بارداری استفاده شده و برای افراد دیابتی غیرباردار کاربردی ندارد. بررسی هموگلوبین متصل به قند هموگلوبین گلیکوزیله (HB ALC) این آزمایش قندخون، مقدار هموگلوبین متصل به قند را اندازه گیری می کند. این آزمایش می تواند برای تشخیص دیابت استفاده شود. همچنین چگونگی کنترل دیابت را در ۲ الی ۳ ماه اخیر نشان داده و اینکه داروهای دیابت شما نیاز به تغییر دارد یا خیر. نتیجه این آزمایش میانگین سطح قندخون را تخمین می زند. نام دیگر آن، متوسط گلوکز تخمین زده شده ( EAG ) است.
انتخاب روش و نوع آزمایش وظیفه پزشک متخصص شماست.
پزشک متخصص شما ممکن است آزمایش های ناشتا، آزمایش های تحمل قند، یا ترکیبی از چند روش را برای شما تجویز نماید.
9 . مقادیر قندخون مطلوب برای افراد مبتلا به دیابت
قندخون ناشتا : بین ۷۰ تا ۱۳۰ میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl) – (۳/۹ تا ۷/۲ میلیمول بر لیتر)
قندخون پس از وعده غذایی : کمتر از ۱۸۰ میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl) – (۱۰ میلیمول بر لیتر)
قندخون ۲ ساعت پس از صرف غذا : کمتر از ۱۴۰ میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl) – (۷/۸ میلیمول بر لیتر)
10 . مقادیر قندخون مطلوب برای افراد غیر دیابتی
قندخون ناشتا : کمتر از 100 میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl)
قندخون قبل از وعده غذایی : کم تر از 110 میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl)
قندخون ۲ ساعت پس از صرف غذا : کمتر از 140 میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl)
قندخون هنگام خواب : کمتر از 120 میلیگرم در دسی لیتر(mg/dl)
در این مقاله سعی شد تا بیشتر با مفهوم قندخون و اهمیت آن آشنا شوید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با معرفی انواع دستگاه تست قند، خرید دستگاه تست قندخون، روش های اندازه گیری قندخون و آموزش چگونگی اندازه گیری قندخون در منزل می توانید به سایر مقاله های ما در سایت پاستوراستور مراجعه نمایید .
همچنین مشاوران متخصص در بخش فروش مجموعه پاستوراستور ، آماده ارائه مشاوره تخصصی و کاملا کاربردی به شما می باشند.
با دریافت مشاوره متناسب با شرایط خاص خود ، در زمان و هزینه های خود صرفه جویی نمایید .
با ما در ارتباط باشید…
همکاران ما منتظر پاسخگویی به سوالات شما هستند
- دی 15, 1399
- 1886 بازدید
5 دیدگاه برای “10 نکته مهم در مورد قندخون که تاکنون نمی دانستید!”
عالیییی بود کاملا جامع و قابل درک ????
ممنون از اطلاعات مفیدتون
ممنون مقاله خیلی مفیدی بود با اطلاعات خوب و کاربردی????
بسیار عالی. کوتاه و جامع
بسیار عالی. کوتاه و جامع و قابل فهم