به متورم و به هم پیچیده شدن سیاهرگ ها که معمولا به رنگ های بنفش، آبی و قرمز بر سطح پوست ایجاد میشوند به اصطلاح واریس گفته میشود ، این بیماری با نام رگ های عنکبوتی نیز شناخته میشود.
این بیماری به چه علت ظاهر میشود ؟
رگ ها دارای دریچه های یک طرفه هستند که از برگشت خون به عقب جلوگیری میکنند. هنگامی که این درچه ها عملکرد درستی ندارند، خون در رگ ها تجمع می یابد و در نتیجه رگ ها بزرگتر میشوند که این امر باعث به وجود امدن واریس میشود
علاوه بر این برخی از عوامل احتمال ابتلا به واریس را افزایش میدهد :
ژنتیک :
طبق پژوهش های انجام شده در صورتی که یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا باشد، احتمال ابتلا به واریس در سایر اعضای خانواده نیز افزایش می یابد. این امر نشان میدهد که علت ایجاد واریس پا تا حدودی می تواند زنتیکی باشد.
سن :
هنگامی که سن بالا می رود رگ ها خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهند و عملکرد دریچه ها نیز کاهش می یابد ،این عوامل باعث میشوند که فشار خون در رگ ها افزایش یافته و در نتیجه واریس ایجاد شود
جنسیت :
خانم ها بیشتر از آقایان مستعد ابتلا به بیماری واریس هستند. این مورد میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که از جمله آن ها می توان به تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی، بارداری و قاعدگی اشاره کرد. مصرف برخی قرص ها و یا داروهای خاص مانند قرص های ضد بارداری نیز میتواند احتمال ابتلا به واریس پا را افزایش دهد.
نشستن و یا ایستادن های طولانی :
مشاغلی که به نشستن و یا ایستادن های طولانی مدت نیاز دارند تا حدودی می توانند احتمال ابتلا به واریس را افزایش دهند. وقتی برای مدت طولانی در یک موقعیت خاص قرار می گیرید جریان خون کاهش می یابد.
علائم واریس :
سوزش یا لرزیدن پا
متورم بودن مچ پا
بروز لخته های خونی
گرفتگی عضلات پا
خونریزی رگ های واریسی
سنگینی و احساس درد در پا
انواع مختلف واریس :
رتیکولر :
رگ های واریسی رتیکولر مانند یک تور هستند که سطح وسیعی از پوست را می پوشانند. این رگ ها نسبت به وریدهای عنکبوتی ضخامت بیشتری دارند و معمولا به رنگ سبز، بنفش یا قرمز دیده میشوند.
واریس ورید صافن :
این نوع واریس ظاهری طناب مانند دارند و باعث برجسته شدن پوست می شود. اگر چه واریس صافن بدون رنگ است اما به دلیل ظاهر بسیار بزرگی که دارد به راحتی نمایان میشود.
واریس عنکبوتی :
رگ های واریسی عنکبوتی نازک تر بوده و اندازه کوچک تری دارند و معمولا به شکل یک تور عنکبوت انتشار یافته در نواحی مختلف بدن دیده می شود. رگ های عنکبوتی اغلب به رنگ آبی یا قرمز هستند.
راه های درمان بیماری واریس :
ورزش روزانه :
پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و نرمش های کششی ساده را میتوان از جمله ورزش های مناسب برای پیشگیری و بهبود بیماری واریس برشمرد.
درمان واریس با لیزر
یکی از روش هایی که بسیاری از متخصصان برای درمان رگ های کوچک واریسی و مویرگ های عنکبوتی استفاده میکنند درمان با لیزر است. در این روش لیزر به طور مستقیم بر روی رگ ها تابانده میشود و پس از آن بلافاصله مویرگ ها از بین می روند. درمان با لیزر ممکن است با درد و کبودی همراه باشد
استفاده از جوراب واریس :
جوراب واریس با اعمال فشار کافی بر روی پاها باعث بهبود جریان گردش خون می شود و از طرف دیگر از ایجاد لخته خون و تورم در پاها نیز جلوگیری میکند. البته که استفاده از این نوع جوراب ها نیز حتما باید توسط پزشک متخصص تجویز شود.
درباره جوراب های واریس :
این جوراب ها که با نام جوراب فشاری نیز معروف اند یکی از ساده ترین و به صرفه ترین راههای درمان بیماری واریس به شمار میآیند. جوراب های واریس کمی تنگ بوده و قابلیت کششی دارند و به شکلی طراحی شده اند که با وارد آوردن فشار به رگ های وریدی از درد و تورم رگها جلوگیری کنند.
انواع جوراب واریس :
نوع این جوراب ها به عواملی از قبیل کلاس فشار در قسمت های مختلف پا ، بلندی و کوتاهی جوراب ، جنس و باز و بسته بودن در قسمت پنجه بستگی دارد جوراب ها از نظر فشار به ۴ گروه و کلاس طبقه بندی می شوند و براساس همین طبقه بندی با یکدیگر متفاوت و متمایز هستند. قدرت فشردگی در این جوراب ها با واحد میلی متر جیوه اندازه گرفته می شود.
دسته بندی از نظر پوشش دهی:
در این نوع گروه بندی بنا بر نظر پزشک متخصص، میزان پوشش دهی اندام دگیر با مشکل ، مشخص خواهد شد و به قرار زیر می باشد.
جوراب واریس شلواری
جوراب واریس از کف پا تا زیر زانو
جوراب واریس از کف پا تا نیمه ران
جوراب واریس از کف پا تا انتهای کشاله ران
جوراب واریس شلواری مخصوص بانوان باردار
جوراب واریس تا انتهای کشاله ران و تک پا
بهترین زمان برای استفاده از جوراب واریس چه زمانی است ؟
افراد در هنگام شب و در حین خواب جوراب های خود را در می آورند و بنابراین صبح پاها تورم کمتری دارند ، درنتیجه بهترین زمان پوشیدن این جوراب ها در صبح و زمانی است که بیدار می شوید، زیرا در زمان بیداری شما تحرک بیشتری دارید و این جوراب ها می توانند از جریان خون در پاها پشتیبانی کنند.
کلام آخر اینکه برای اسفاده از جوراب های واریس و اثرگزاری هرچه بیشتر با پزشک خود مشورت نمایید و این محصول را با تجویز پزشک تهییه نمایید
یک دیدگاه برای “همه چیز درباره بیماری واریس”
خیلی مقاله جامع و خوبی بود