دوره های مراقبتی باید پیش اقدام به بارداری آغاز شود و در طول هفته های بارداری ادامه پیدا کند ، هر دوره از این سیکل مراقبت های خاص خود را میطلبد که در این مقاله به آنها میپردازیم .
دوران بارداری از 38 الی 40 هفته ( 9 ماه ) تشکیل شده است که به سه دسته ی 3 ماهه تقسیم میشود زیرا در هر کدام از این سه دوره باعث تغییرات تکاملی مختلف در جنین و البته در مادر میشنود .
اول از همه به مادران باردار توصیه میشود تا از اوایل بارداری به متخصص زنان در این حوزه مراجعه نمایند و تمام طول مدت بارداری تا زایمان را تحت نظر و مراقبت باشند تا مراحل رشدی جنین چک و برسی شود.
اقدامات لازم در دوران بارداری :
پیاده روی منظم
نوشیدن آب و مایعات
انجام آزمایشات خون و غربالگری
استفاده از ویتامین های دوران بارداری
انجام تمرینات مربوط به بارداری مانند تمرینات استقامت لگنی
داشتن رژیم غذایی سالم و منظم با مواد غذایی سزشار از فیبر و پروتئین
انجام آزمایش خون برای برسی میزان قند خون مادر و میزان rh خون و ضعیت آنتی بادی های rh و همچنین آزمایشات غربالگری برای تشخیص نقص های مادرزادی جنین و اختلالات کروموزومی لازم و ضروری میباشد.
معاینات دوران بارداری :
در مرحله نخست یک سونوگرافی جهت تائید حاملگی داخل رحم انجام می شود. سونوگرافی بعدی در سه ماهه اول بارداری صورت می گیرد که سونوگرافی غربالگری اول نام دارد. سونوگرافی و غربالگری دوم در سه ماهه دوم انجام می شود و نهایتا در ۳۶ هفته سونوگرافی بررسی مایع جنین بسته به ضروت پزشک انجام می شود.
سه ماهه اول بارداری :
در این طول مدت پزشک در مورد نحوه تغذیه سالم، افزایش وزن، دریافت یک سری ویتامین ها و مشکلاتی که ممکن است در طول دوران بارداری رخ دهد توضیحاتی را ارائه می دهد. این اطلاعات کمک میکند تا مادر باردار نقش مهم و مفیدی را در مراقبت خود و جنین خود را داشته باشد.
سه ماه دوم بارداری :
برسی وزن مادر: مادران باردار به طور طبیعی حدود ۱۱ تا ۱۳ کیلوگرم وزن اضافه میکنند
اندازه گیری و ثبت فشار خون : یکی از معاینات سه ماهه دوم دوران بارداری، اندازهگیری فشارخون مادر است. اگر فشارخون مادر بالا باشد پزشک آزمایش ادرار تجویز میکند. زیرا فشارخون بالا ممکن است نشاندهنده مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی باشد. آزمایش ادرار مشخص میکند که در ادرار مادر پروتئین وجود دارد یا خیر. وجود پروتئین در ادرار به همراه فشارخون بالا یکی از مهمترین علائم مسمومیت بارداری میباشد؛ اما اگر مشکلی در آزمایش ادرار وجود نداشته باشد، به احتمال بسیار زیاد مادر دچار فشارخون بارداری شده است
شنیدن صدای ضربان قلب جنین : ضربان قلب جنین از هفته ششم بارداری آغاز میشود. معمولاً پزشک با کمک گوشی داپلر برای مادر این امکان را فراهم میکند تا صدای ضربان قلب جنین را بشنود.
عوامل مهم در سه ماه دوم بارداری :
وضعیت سلامت جنین
نشانههای زایمان زودرس
اهمیت توجه به حرکت جنین در رحم
کارهایی که در صورت پاره شدن کیسه آب باید انجام بدهید
نکته : در سه ماه دوم بارداری حال روحی مادر نیز ممکن است دستخوش تغییراتی شود که برای او اذیت کننده باشد بهتر است در این مدت اطرافیان از نظر عاطفی بیشتر هوای مادر را داشته باشند و مراقبت های لازم را به عمل آورند.
در دوران بارداری چه خوراکی هایی بخوریم ؟؟
تا جایی که امکان دارد خودتان غذا بپزید و از مصرف غذاهای رستورانی و فست فودی بپرهیزید همچنین سعی کنید میوه و سبزیجات تازه را در برنامه غذایی خود جای دهید و حدالامکان از خوردن خوراکی های بسیار شور یا شیرین برهیز کنید و اگر پزشک برای شما مکملهای ویتامین تجویز کرده حتماً آنها را مصرف کنید .
ورزش در دوران حاملگی :
انجام ورزش های مناسب در این دوران میتواند به بهتر طی شدن این دوران و حتی سهولت در زایمان کمک کننده باشد اما بهتر است قبل از انجام ورزش برای انتخاب ورزش مناسب با پزشک ماما مشورت نمایید .
ورزش هایی که میتوانید در دوران حاملگی انجام دهید :
یوگا
پیلاتس
پیاده روی
ایروبیک آبی ( شنا)
استفاده از دوچرخه ثابت در خانه
آخرین نکته :
مراقبتهای سه ماه دوم بارداری را جدی بگیرید چرا که نقش اساسی در سلامت جنین و مادر دارد پس به هیچ عنوان انجام آزمایشات و مراجعه به پزشک برای معاینات را به تعویق نیندازید.