پوست زیر چشمها به طور کلی نازکتر از پوست سایر اجزای صورت است. این بدان معنی است که رگهای خونی زیر پوست به سطح نزدیکترند و میتوانند ناحیه اطراف چشمها را تیرهتر نشان دهندضخامت پوست دور چشم به طور میانگین ۰.۵ میلیمتر است که نسبت به میانگین کل بدن ۱.۵ میلیمتر کمتر است.اما این عامل به تنهایی نمیتواند علت تیرگی اطراف چشم باشد، عوامل دیگر عبارتند از :
هایپرپیگمنتیشن دور چشم :
هیپرپیگمانتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن یک مشکل خاص پوستی است که در نتیجه آن، پوست فرد در نواحی خاصی تیره می شود. علت اصلی بروز هیپرپیگمانتاسیون، تولید بیش از حد ملانین است که یک رنگدانه پوستی محسوب میشود.
دو دلیل اصلی برای بروز هایپرپیگمانتاسیون در بدن افراد وجود دارد که عبارتند از :
غلظت ملانوسیت ها، که مسئول تولید ملانین در پوست هستند، در بدن بسیار بالا برود
فعالیت ملانوسیت ها بیش از حد باشد (به اصطلاح بیش فعال باشند)
خستگی و بی خوابی :
خستگی مفرط و کمبود خواب، میتواند یکی از علل ایجاد حلقههای سیاه زیر چشم شود. کمخوابی باعث کدر شدن، رنگ پریدگی پوست، پف کردگی چشم و نمایان شدن بافتهای تیره و رگهای خونی زیر پوست میشود.
کمبود آب بدن :
کمبود آب در بدن میتواند یکی از دلایل اصلی تیرگی دور چشم باشد، وقتی بدن به حدکافی آب دریافت نمیکند پوست صورت مخصوصا پوست زیرچسم به دلیل نازکتر بودن تیره و کدر بنظر میرسد و به اصطلاح دهیراته میشود.
ژنتیک :
این می تواند یک ویژگی ارثی باشد که در اوایل کودکی نیزدیده می شود، و ممکن است با افزایش سن یا بیشتر شود و یا به تدریج ناپدید شود. برخی بیماری های ارثی مانند بیماری تیروئید نیز می تواند منجر به تیرگی زیر چشم شما شود.
زیاد در معرض نور خورشید قرار گرفتنن :
مواجهه زیاد با نور آفتاب باعث میشود، بدن مقادیر زیادی ملانین تولید کند. ملانین، همان رنگدانهای است که در تعیین رنگ پوست نقش مهمی ایفا میکند. مواجه زیاد با نور آفتاب، به خصوص در نواحی صورت و چشم، میتواند باعث تیرگی رنگدانههای پوست دور چشم شود.
سن :
روند طبیعی پیری یکی دیگر از دلایل عمده سیاهی دور چشم است. هرچه سن بالاتر میرود، پوست نیز نازکتر میشود. همچنین با افزایش سن، چربی و کلاژن مورد نیاز برای حفظ خاصیت ارتجاعی پوست نیز کاهش پیدا میکند. با کاهش کشسانی و نازک شدن پوست، عروق زیر پوست و در نتیجه سیاهی دور چشم، نمایانتر میشود.
استفاده زیاد با کامپیوتر و تلفن همراه :
خیره شدن به صفحه تلویزیون، تلفن همراه و کامپیوتر میتواند فشار قابل توجهی به چشمها وارد کند که باعث بزرگ شدن رگهای خونی اطراف چشم شده و اطراف چشم را تیره میکند.
بیماری های تنفسی مثل آسم :
کاهش اکسیژن خون منجر به تیرگی و غلظت خون شده و در قسمتهای نازکتر پوست منجر به بروز تیرگی و کبودی میشوند.
ملاسما :
عدم وجود تعادل در هورمون های بدن معمولا علت اصلی بروز این نوع از هایپرپیگمنتیشن به حساب می آید. ملاسما به شکل رایج در اثر عدم کارکرد صحیح غده تیروئید، پروسه درمانی تعویض هورمون و هیپرپیگمانتاسیون رخ می دهد. همچنین نوعی از ملاسما مرتبط با بارداری در بانوان وجود دارد.
جالب است بدانید که مصرف برخی دارو ها مانند: آنتی بیوتیک، هورمون ها و دارو های ضد تشنجاحتمال بروز تیرگی دورچشم را افزایش میدهند.
استفاده از ضد آفتاب های طیف گسترده مانند SPF 30 و بالاتر در هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب توصیه می شود. این کار به منظور جلوگیری از آسیب بیشتر پوست به دلیل قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش باید انجام شود.
2. پماد ویتامین آ :
این موارد شامل رتینول و ترتینوئین می شوند که در جوان سازی و تجدید مجدد پوست کاربرد ویژه ای دارند و همچنین به افزایش گردش خون سلول ها کمک می کند.
3. کمپرس سرد بزنید : کمپرس سرد می تواند به کاهش تورم و کوچک شدن رگهای خونی کمک کند. این می تواند ظاهر پف را کاهش دهد و به از بین بردن سیاهی تیرگی کمک کند. چند تکه یخ را در یک دستشویی تمیز بپیچید و به چشم خود بمالید. همچنین می توانید یک پارچه شستشو را با آب سرد مرطوب کرده و به مدت 20 دقیقه آن را به پوست زیر چشم خود بمالید. در صورت گرم شدن پارچه یا ذوب شدن یخ، این روند را تکرار کنید.
4. بالا نگه داشتن سر هنگام خواب:
اگرچه کمخوابی میتواند نقش مهمی در تیرگی و پف زیر چشم داشته باشد، اما گاهی اوقات ممکن است نحوهی خواب علت اصلی آن باشد. سعی کنید، هنگام خواب، سر خود را با چند بالش بالا نگه دارید تا از تجمع مایعات زیر چشم که موجب پف و تورم میشوند جلوگیری کنید.
درمان های پزشکی :
برخی از درمانهای پزشکی برای کاهش ظاهر سیاهی دور چشم، راهحلهای موثرتری دارند که به تعدادی از آنها اشاره میشود :
لایه برداری شیمیایی برای کاهش رنگدانه
خالکوبیهای پزشکی برای تزریق رنگدانه به نواحی نازک پوست
پرکنندههای بافتی برای پنهان کردن رگهای خونی و ملانین که باعث تغییر رنگ پوست زیر چشم میشوند.
برداشتن چربی برای از بین بردن چربی و پوست اضافی و نمایان شدن سطح صافتر و یکدستتر پوست
ایمپلنتهای جراحی (چربی یا محصولات مصنوعی)
جراحی لیزر برای لایه برداری مجدد پوست و افزایش سفت شدن پوست : سطح ناراحتی مرتبط با لیزردرمانی و زمان بهبودی پس از آن، بسیار اندک است.
انجام میکرونیدلینگ : در میکرونیدلینگ از یک دستگاه خاص استفاده می شود تا به آرامی بتوان پوست را ترمیم کرده و مشکل هیپرپیگمانتاسیون را بهبود بخشید. این روش درمانی با بهبود تحرک سلول های پوستی به کم شدن رنگدانه های روی پوست کمک می کند. همچنین در حین پروسه درمانی، آنتی اکسیدن های قوی و روشن کننده های پوست به بدن فرد وارد میشوند.
آیا تیرگی دور چشم ها درمان قطعی دارد ؟!
چنانچه علت به وجود آمدن این تیرگی قابل رفع باشد احتمال درمان این مسئله بیشتر است
ماسکهای دور چشم، جوانسازها و مکملهای کلاژن، با افزایش خاصیت ارتجاعی و بهبود بافت پوست دور چشمها، به کمتر دیده شدن عروق و رگهای دور چشم کمک میکنند. کاهش مصرف نمک، خواب کافی، کاهش تنش و استرس و… میتوانند تیرگی دور چشم را تا حد قابل ملاحظهای کاهش دهند.