ترک های پوستی به چه دلیل ایجاد میشوند و راه درمان آنها چیست ؟
ترک پوستی ،استریا یا استرچ مارک، رگه های بلند، باریک، راه راه یا خطهایی موازی هم هستن که روی پوست ایجاد می شود. آنها هنگامی رخ می دهند که ناگهان پوست کشیده می شود و به مرور زمان ممکن است کم شود ولی بهطور کامل ناپدید نمیشود. این ترکها در زمان بارداری معمولاً در ۳ ماههٔ آخر و یا هنگام چاقی لاغری روی شکم ایجاد میشود ولی بر روی پستانها، ران، لگن و کمر و باسن هم گاها دیده میشوند که به نام استریا گراویداروم معروف هستند.
این خطوط کششی در مردان نیز ممکن است ایجاد شوند. این امر به ویژه در ورزشکاران رشته بدن سازی به دلیل افزایش حجم توده عضلانی رخ می دهد. ترک های پوستی در آغاز شکل گیری به صورت رگه های صورتی یا بنفش رنگ بر روی پوست مشاهده می شوند. با گذشت زمان رنگ ترک ها به سفید یا نقره ای تغییر می کند؛ اما علائم کشش ممکن است هرگز به طور کامل از بین نرود. پوست بدن از سه لایه اصلی تشکیل شده است. وقتی بدن با سرعت بیشتری نسبت به پوست رشد می کند، فیبرهای کلاژن و الاستین دچار پارگی می شوند؛ زیرا نمی توانند خود را با تغییرات سریع بدن هماهنگ کنند.
علل و عوامل ترک پوستی :
رشد شدید یا انقباض شدید پوست می تواند ترک پوستی ایجاد کند.
دلایل عمده کشیدگی پوست عبارتند از:
بارداری:بین 50 تا 90 درصد زنانی که باردار هستند در طول بارداری یا بعد از تولد نوزاد دچار ترک پوستی میشوند.
بلوغ:در جوانانی که بلوغ را پشت سر می گذارند، رشد سریع است. این می تواند به ترک پوستی منجر شود.
افزایش سریع وزن:افزایش وزن زیاد در مدت زمان کوتاه می تواند باعث ایجاد ترک پوستی شود.
ابتلا به سندرم های خاص :برخی شرایط ممکن است باعث ایجاد ترک پوستی شود، مانندسندرم کوشکینگ و سندرم مارفان ،سندرم مارفان می تواند منجر به کاهش خاصیت ارتجاعی در بافت پوست شود و سندرم کوشینگ می تواند بدن را به سمت تولید بیش از حد هورمونی سوق دهد که منجر به افزایش سریع وزن و شکنندگی پوست می شود.
استفاده از لوسین ها و پمادهای پوستی :استفاده طولانی مدت از کرم ها و لوسیون ها میتواند سطح کلاژن پوست را کاهش دهد. کلاژن مانند داربست پوست را تقویت و پشتیبانی می کند و کاهش مقدار آن می تواند خطر ترک پوستی را افزایش دهد،همچنین استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدهای موضعی می تواند منجر به آتروفی یا نازک شدن پوست بدن شود. این مساله پوست را در برابر پارگی و زخم شدن آسیب پذیرتر می کند.
آیا استرچ یا ترک پوستی قابل درمان است ؟
نکته مهمی که در درمان استریا وجود دارد این است که در مراحل اولیه كه این تركها رنگ قرمزمایل به بنفش دارند نتایج درمانی، بسیار موثرتر خواهند بود.
برای درمان و بهبود این ترک ها بسته به سطحی بودن وعمیق بودن میتوان هم از روش های خانگی و هم از روش های کلینیکال استفاده کرد :
روش های خانگی :
آبرسانی :برای بهبودی مناسب، بافتهای بدن باید آبرسانی شوند. هنگامی که بافت ها و سلول ها کم آب می شوند، آنها نیز کوچک می شوند، که می تواند باعث افزایش علائم ترک پوستی شود. استفاده از لوسیون بدن و روغن های مناسب بویژه بلافاصله بعد از حمام در این امر کمک کننده است.
لایه برداری :استفاده از مخلوط های ساده لایه برداری در منزل، مانند روغن زیتون و شکر سفید می تواند به از بین بردن آهسته لایه های پوست آسیب دیده و ترغیب رشد مجدد بافت سالم کمک کند.
داروهای طبیعی ترک پوستی :
روغن بادام
روغن کرچک
ویتامین E
ویتامین C
روغن زیتون
روغن گل رز
کره یا روغن کاکائو، نارگیل یا کره
کلاژن دریایی و الاستین
روغن دانه انگور
سفیده تخم مرغ
آلوئه ورا
روغن جوانه گندم
روشهای کلینیکال :
لیزر درمانی
در این تکنیک پرتو لیزر به صورت یک نور باریک و قوی بر روی ترک های پوستی ساطع می شود تا بافت پوست مرده و آسیب دیده را در طی چندین جلسه از بین ببرد. این روش بالینی نسبتاً گران بوده و توسط متخصص پوست یا جراح زیبایی انجام می شود.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن یک روش بالینی غیر جراحی است که با هدف تشکیل پوست جدید انجام می شود؛ اما در این روش عوامل شیمیایی یا ابزارهای تهاجمی به کار نمی رود. در این روش کریستال هایی بر روی سطح پوست اسپری می شود. این کار باعث لایه برداری سطح خارجی پوست که حاوی سلول های مرده است می شود.
رادیو فرکانسی
امواج رادیو فرکانسی برای افزایش تولید کلاژن، رفع افتادگی و سفت کردن پوست استفاده می شود. انجام این تکنیک در کاهش ترک های پوستی بسیار موثر است.
میکرونیدلینگ
در این روش از سوزن های ریز برای از بین بردن لایه های مرده اپیدرم، تحریک سنتز کلاژن و جوان سازی پوست استفاده می شود. این لایه برداری حرفه ای به از بین بردن ترک های پوستی کمک می کند.